Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

archief activiteiten                    

activiteiten 2022

 

  
 
 
 


23 mei 2022                                                                 Open Tuinavond.

Maandagavond 23 mei was onze eerste Open Tuinavond gepland. Men kon de tuin en de bijenstal bezoeken en er waren twee rondleidingen mogelijk. In de namiddag begon het echter te regenen en dat ging in de vroege avond over in plensbuien. Tegen half acht werd het wat droger en twee mensen met een paraplu kwamen over de trap de tuin in. We hebben ze, ondanks de nattigheid, de schoonheid van de natuurtuin kunnen tonen en de problemen waar we als vrijwilligers tegen aan lopen, kenbaar kunnen maken. Eén van de twee was raadslid in de gemeente Ermelo en misschien ………….


 24 mei 2022                                                            Lets in de natuurtuin

Dinsdagavond 24 mei brachten deelnemers van de LETS-ruilkring Ermelo een bezoek aan natuurtuin De Zandkamp.
De nadruk lag op eetbare planten. De groep werd in tweeën gesplitst. Ferry Schaap nam een groepje mee naar de bijenstal en Gert Schuurman leidde een groepje door de tuin. Na een uur werd er gewisseld. Aan sommige planten werd na het fijnwrijven van een deel van het blad geroken en geproefd. Zo ook bij de plant look-zonder-look. Een plant die ruikt naar uien of volgens sommigen naar knoflook, maar een mosterdsmaak heeft. De Engelse naam is treffend Garlic-mustard (knoflookmosterd). Maar hoe het ook zij, het kenmerkende uien- of knoflookbolletje ontbreekt bij de look-zonder-look.

Een handige ‘eetbare plantengids’ is eigenlijk onmisbaar gezien de mogelijkheden.

  4 juni 2022                                                                  Schaapscheerdersfeest


Na de corona-periode was er weer een schaapscheerdersfeest met publiek bij de Schaapskooi en het bezoekerscentrum aan de Postweg. Zaterdag 4 juni was het zover. Het NMP stond er ook met een kraam. De hele dag liep het af en aan en onze kraam had de nodige belangstelling. De (gratis) QR-wandelbrochures die het NMP samen met de Oudheidkundige Vereniging heeft gemaakt vlogen als de spreekwoordelijke warme broodjes over de tafel. De modellen die werken op zonne-energie trokken veel aandacht. Bij kinderen was het fonteintje waarbij de spuithoogte afhangt van de hoeveelheid licht op een paneel erg geliefd.
We hadden ook de aandacht gericht op de Natuurtuin De Zandkamp. Zeker voor de vele toeristen een aanbevolen uitstapje.

  
 20 juni 2022                                                             NMP en OVE in De Amaniet

Maandag 20 juni heeft het NMP in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging bewoners en personeel van woonzorgcentrum De Amaniet een leuke middag bezorgd. Gert Schuurman maakte aan de hand van een powerpoint een wandeling naar kasteel Staverden. Onderweg zag hij dieren, bossen, heide en prachtige gebouwen. In de tuin aangekomen werd hij bij Eleonora’s pol ‘overvallen’ door een vrouw in klederdracht, Nely Klarenbeek van de OVE. Zij vertelde over de sage van Eleonora en over de Veluwse klederdracht. Na de pauze werd de tocht voortgezet naar Drie alwaar Nely vertelde over het verzonken klooster in het Solse Gat en de verandering van dansende mensen in dansende bomen.

 
 4 juli 2022                                                                            Open Tuinavond

Maandag 4 juli was een typische Nederlandse zomerdag. Niet te warm, zon en wolken wisselden elkaar af. Gevolgd door een ideale avond voor een bezoek aan de Open Tuin De Zandkamp. De tuin staat er prachtig bij en de bezoekers gingen dan ook op in de plantenpracht. Her en der zag je hoofden boven de planten uitsteken. Een aantal bezoekers brachten ook een bezoek aan de bijenstal. Een misser voor de thuisblijvers, maar deze kunnen nog op eigen gelegenheid de tuin (overdag) bezoeken.

 
 


2 en 3 september 2022                                                 Fête de la Nature 2022

2 en 3 september was het zover: het tweede Fête de la Nature. Het weer was goed en hoewel de tuin gortdroog was kwam het bezoek. Vrijdagavond opende Jan van Doornum het feest met doedelzakspel. Daarna kon men in twee groepen nachtvlinders bewonderen. Beide aanmeldingsgroepen waren volgeboekt. Er waren, zeker voor leken, veel verschillende soorten te zien en te fotograferen. Experts brachten de nachtvlinders op naam, mooie namen als zwarte c-uil, oranje wortelboorder en zwart weeskind. Zaterdag waren voordat het bezoek kwam informatiestands ingericht. Naast informatie over de KNNV en het NMP was ook het voedselbos vertegenwoordigd. Fête de la Nature begon pas echt toen de zussen Estia en Marlinde de Wolf op hun saxofoon en viool begonnen te spelen. Folkmuzikant Jos Jongeling, met akoestische folk uit Ierland, Amerika, Engeland en Schotland, sloot de ochtend af. Ondertussen bezochten de bezoekers de natuurtuin. Aan de hand van kaarten met bloemen, vruchten en zaden kon men door de tuin struinen. Succesvol was de kabouterspeurtocht voor kleine kinderen. De iets ouderen konden met hout knutselen. Hier werden fraaie dingen in elkaar gezet. Men kon ook de bijenstal van de twee imkers bezoeken en honing, geproduceerd door hun (bijen)werksters, kopen. Om 11.30 uur ging de poffertjeskraam open. Het middagprogramma werd gestart met een optreden van muziekband B-Eagles, mannen, met gitaar begeleiding. Het repertoire: muziek uit de 60er/70er jaren, afgewisseld met enkele meer recente nummers. Jet Weigand en Anne Koster sloten met zang het muzikale gedeelte af. Hun repertoire bestond uit bekende musical-liederen.
 
Met een goed gevoel kon de organisatie de boel opruimen en Fête de la Nature 2022 afsluite
n.

  

  

  

  

  

  

  

  
 10 september 2022                                                            OVE Duurzaam

Tijdens de Open Monumentendagen in september was het thema 'Duurzaamheid'. De Oudheidkundige Vereniging 'Ermeloo' had voor dit onderdeel het NMP uitgenodigd. In de thuisbasis van de OVE, De Fabriek, was het razend druk. Het NMP stond gelukkig op een iets rustiger plek om met bezoekers van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van verduurzamen van hun eigen woning. Daar was veel belangstelling voor en er zijn vele vervolggesprekken gepland voor lenen CO2 meter, energiecoach gesprek en warmtescan. Het NMP werkt daarvoor samen met VeluweDuurzaam.

Wilt u ook meer weten over uw mogelijkheden, vraag dan een gesprek met een energiecoach aan. 


16 september 2022                                                     Ermelo is weer schoon!

De jaarlijkse Ermelose schoonmaakactie1 oktober 2022                                                                Spot on Ermelo

Zaterdag 1 oktober was er een opendag in het geheel vernieuwde en duurzaam gemaakte gemeentehuis. Met Spot on Ermelo waren er allerlei activiteiten in en om het gemeentehuis georganiseerd. Het NMP stond met een kraam op het plein voor het gebouw. Er was daar onder meer de mogelijkheid om te praten over verduurzaming van de woning. De nadruk lag op isolatie en warmtescan. Het gevolg was een aantal inschrijvingen voor een bezoek van een energiecoach. Daarnaast verzorgde het NMP een tweetal presentaties in het verduurzaamde gebouw
.

      

3 oktober 2022                                                            Beestjes in De Amaniet

Woonzorgcentrum De Amaniet had een groot aantal van papier gemaakte dieren gekregen. De vraag kwam of er met deze papiermodellen iets voor de bewoners gedaan kon worden. Aan de hand van de modellen vertelde Gert Schuurman het een en ander over deze inheemse dieren. Voorbeelden: kikkers, ijsvogel, egel en vliegend hert. Door de interactie met de bewoners werd het een mooie, levendige middag.

    

 7 oktober 2022                                                                   Het Groene Kruispunt

Vrijdagmorgen 7 oktober 2022 was het eindelijk zover. De start van de aanleg van het Groene Kruispunt op de grens Ermelo-Putten. Het NMP heeft vanaf het eerste begin meegedaan met de voorbereidingen van dit natuurontwikkelingsproject. Nadat het projectplan klaar was zijn er echter wijzigingen gekomen waar het NMP niet van op de hoogte was gebracht en waarmee het ook niet gelukkig was/is. Reden om ons van het toch wel mooie project te distantiëren ( zie bijlage en nieuwsbrief van december 2020). Het project heeft wel mooie elementen in zich en het gebied wordt beslist rijker aan biodiversiteit. We blijven het volgen.

    

zie ook hier
e
20 oktober 2022                                                               Kleine Maatregelen

De beste energiebesparing is minder energie gebruiken door zelf kleine maatregelen te nemen. Dit was de stelling die Han Kattenwinkel bediscussieerde met de leden van LETS Ermelo. Opvallend was dat de slogans: 'Deur dicht' en 'Licht uit' standaard in de opvoeding zaten. Ook het dekentje over je benen als je stil zit werd door iedereen toegepast, want iedereen had het eerst last van koude voeten. Naast de warme sloffen kwamen er ook suggesties van elektrische vloermatjes en de ouderwetse, maar nog steeds heel goed werkende, kruik. Nieuw was het infrarood warmtepaneel dat je voor of naast je kunt zetten, het geeft warmte alsof je in de zon zit. Zo kwamen er veel meer suggesties uit de geanimeerde discussie. Han sloot af met de slogan:

                                                                                    'Consuminderen is een sport'
29 oktober 2022                                                                Nacht van de Nacht

Het was een mooie dag 29 oktober 2022. Erg warm voor de tijd van het jaar. De avond was niet koud, licht bewolkt maar met grote kans op het zien van sterren en planeten. Het werd dan ook erg druk bij de Schaapskooi.

De 3 lezingen werden zeer goed bezocht. De deelname aan de nachtwandelingen van Groen Netwerk, KNNV, Schapedrift en NMP was overweldigend. Enkele meer dan 60 mensen. Op het veld waren de telescopen van sterrenvereniging Astra Alteria opgesteld en in de kapschuur verzorgde het NMP een presentatie over de nachtelijke hemel aan de hand van het computer-programma Stellarium. Deze beide doorlopende activiteiten hadden geen moment zonder vele bezoekers. Kortom mede door het goede weer en een goede organisatie was het een geslaagde avond.

 

    

29 oktober en 5 november 2022                               Duurzame Huizen Route

Op 29 oktober en 5 november coördineerde de werkgroep duurzaamheid van het NMP opnieuw de Duurzame Huizen Route in Ermelo.

 


2 november 2022                                                     Landgoederen in De Parasol

Woensdag 2 november heeft het NMP een presentatie voor De Parasol verzorgd. In de nieuwe aanbouw bij de Westerkerk, De Vleugel, zijn alle voorzieningen voor een presentatie aanwezig. Plug en play.

Het thema was landgoederen. Onder de werktitel ‘Struinen door Landgoederen’ werd een virtuele wandeling gemaakt door Oud- en Nieuw Groevenbeek, en door de oostelijke landgoederen Staverden, Leuvenum en Ullerberg. Cultuurhistorie, landhuizen, andere bebouwing en natuur.

Gezien de waarderende reacties was het een goede bijeenkomst.

 
 15 november 2022                                                   Energiemarkt in De Vleugel

In De Vleugel, de aanbouw aan de Westerkerk, is het een komen en gaan van mensen. Binnen is er een energiekostenbesparingsmarkt. Energiecoaches van het NMP (en ook van Veluwe Duurzaam) geven praktische voorlichting over energiebesparende maatregelingen. Ruud de Jong en Karla Greveling tonen allerlei materialen waarmee de energiekosten simpel omlaaggedrukt kunnen worden. Aart Hogendoorn legt aan de hand van, door de Gamma beschikbaar gestelde, modellen uit hoe men water- en dus ook energiebesparend kan douchen. Daarnaast is er een modelradiator met folie en ventilatoren. De belangstelling was zo groot dat het maar goed was dat er een (eet)pauze tussen de middag en avond was ingeroosterd. Kortom een succesverhaal voor de inwoners van wijk West en het klimaat.

    

26 november 2022                                                      Werkers in de natuurtuin

Zaterdagmorgen 26 november heeft de werkgroep Landschapsbeheer van de KNNV weer veel werk in de natuurtuin verricht. Samen met vrijwilligers van de natuurtuin heeft men kweek(gras) verwijderd en boompjes geplant en verzorgd. Zie verder hier... juli- oktober-november 2022                                       Kabouterpad natuurtuin

Vier kleutergroepen ontvingen wij afgelopen jaar in de Natuurtuin voor ons Kabouterpad.
In juli kwamen de kleuters van de Arendshorst in een prachtige voluit bloeiende tuin, voor het Lente-Zomerpad.
In oktober/november ontvingen we de twee kleutergroepen van de Julianaschool en de kleuters van de Goede Herderschool voor het Herfstpad, waarbij de tuin zich had getooid in allerlei mooie bruingroene tinten van uitgebloeide bloemen en zaden. Met daar tussendoor de bescheiden witte bloemetjes van het grijskruid en de paarse van de ossentong.
De Goede Herderschool liep het pad met eigen begeleiders zelfstandig.

De eerst genoemde drie kleutergroepen werden opgevangen en begeleid door onze medewerkers. Tegemoet gelopen op de Zandkampweg of Konijnenwal, afhankelijk van de school, voegden onze medewerkers zich bij hun groepjes, waarbij eerst gekeken werd naar de bloemenkaartjes die ieder om de nek had: correspondeerde het plaatje van de bloemen met elkaar? Dan hoorde je bij elkaar.
Kennismaken gebeurde verder op weg naar de tuin.

Na het welkom (‘Onze kabouters, vogels, bijen en kleine beestjes verheugen zich al op jullie komst!’) gingen de kinderen in kleine groepjes ieder met hun eigen begeleider op stap langs het uitgezette kabouterpad. Op dit pad kwamen de kinderen allerlei opdrachtjes tegen, gericht op het gebruik van alle zintuigen: kijken, voelen, luisteren, ruiken…Onderweg kwamen de kinderen tot hun vreugde ook kabouters en paddestoelen tegen.
Aan het einde van de tocht was er het verdiende tussendoortje en daarna het Bijenspel De Bijen Vliegen Uit, waarbij de kinderen als bijen, behorend bij hun eigen kast natuurlijk, aan de hand van een verhaaltje mochten uitvliegen door de tuin, en in de thuiskast (‘zit je wel in de goede kast? Eerst even goed checken met pootjes en neus’) hun verzamelde stuifmeel en nectar konden afkloppen in de wascelletjes. De imker deed de check, en alle keren was hij/zij erg tevreden over het geleverde werk :-)

Terugkijkend hebben we met elkaar, kinderen, volwassen èn Natuurtuinkabouters een aantal hele mooie ochtenden beleefd!

    

    


 
 
 
naar boven