Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

archief activiteiten                    

activiteiten 2022

recente activiteiten

  
 
 
 


23 mei 2022                                                                 Open Tuinavond.

Maandagavond 23 mei was onze eerste Open Tuinavond gepland. Men kon de tuin en de bijenstal bezoeken en er waren twee rondleidingen mogelijk. In de namiddag begon het echter te regenen en dat ging in de vroege avond over in plensbuien. Tegen half acht werd het wat droger en twee mensen met een paraplu kwamen over de trap de tuin in. We hebben ze, ondanks de nattigheid, de schoonheid van de natuurtuin kunnen tonen en de problemen waar we als vrijwilligers tegen aan lopen, kenbaar kunnen maken. Eén van de twee was raadslid in de gemeente Ermelo en misschien ………….


 24 mei 2022                                                            Lets in de natuurtuin

Dinsdagavond 24 mei brachten deelnemers van de LETS-ruilkring Ermelo een bezoek aan natuurtuin De Zandkamp.
De nadruk lag op eetbare planten. De groep werd in tweeën gesplitst. Ferry Schaap nam een groepje mee naar de bijenstal en Gert Schuurman leidde een groepje door de tuin. Na een uur werd er gewisseld. Aan sommige planten werd na het fijnwrijven van een deel van het blad geroken en geproefd. Zo ook bij de plant look-zonder-look. Een plant die ruikt naar uien of volgens sommigen naar knoflook, maar een mosterdsmaak heeft. De Engelse naam is treffend Garlic-mustard (knoflookmosterd). Maar hoe het ook zij, het kenmerkende uien- of knoflookbolletje ontbreekt bij de look-zonder-look.

Een handige ‘eetbare plantengids’ is eigenlijk onmisbaar gezien de mogelijkheden.

  4 juni 2022                                                                  Schaapscheerdersfeest


Na de corona-periode was er weer een schaapscheerdersfeest met publiek bij de Schaapskooi en het bezoekerscentrum aan de Postweg. Zaterdag 4 juni was het zover. Het NMP stond er ook met een kraam. De hele dag liep het af en aan en onze kraam had de nodige belangstelling. De (gratis) QR-wandelbrochures die het NMP samen met de Oudheidkundige Vereniging heeft gemaakt vlogen als de spreekwoordelijke warme broodjes over de tafel. De modellen die werken op zonne-energie trokken veel aandacht. Bij kinderen was het fonteintje waarbij de spuithoogte afhangt van de hoeveelheid licht op een paneel erg geliefd.
We hadden ook de aandacht gericht op de Natuurtuin De Zandkamp. Zeker voor de vele toeristen een aanbevolen uitstapje.

  
 

e

20 juni 2022                                                             NMP en OVE in De Amaniet

Maandag 20 juni heeft het NMP in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging bewoners en personeel van woonzorgcentrum De Amaniet een leuke middag bezorgd. Gert Schuurman maakte aan de hand van een powerpoint een wandeling naar kasteel Staverden. Onderweg zag hij dieren, bossen, heide en prachtige gebouwen. In de tuin aangekomen werd hij bij Eleonora’s pol ‘overvallen’ door een vrouw in klederdracht, Nely Klarenbeek van de OVE. Zij vertelde over de sage van Eleonora en over de Veluwse klederdracht. Na de pauze werd de tocht voortgezet naar Drie alwaar Nely vertelde over het verzonken klooster in het Solse Gat en de verandering van dansende mensen in dansende bomen.

 
 4 juli 2022                                                                            Open Tuinavond

Maandag 4 juli was een typische Nederlandse zomerdag. Niet te warm, zon en wolken wisselden elkaar af. Gevolgd door een ideale avond voor een bezoek aan de Open Tuin De Zandkamp. De tuin staat er prachtig bij en de bezoekers gingen dan ook op in de plantenpracht. Her en der zag je hoofden boven de planten uitsteken. Een aantal bezoekers brachten ook een bezoek aan de bijenstal. Een misser voor de thuisblijvers, maar deze kunnen nog op eigen gelegenheid de tuin (overdag) bezoeken.

 
 


naar boven
 
  
  
 
  
 
  
  
 
 
  
  
 
  
 


 
 
 
 naar boven