Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

           

   


 

ErmeloSchoon - Keep It Clean day

ERMELO SCHOON wat is dat?

                   Kort gezegd; een initiatief om de schoonheid van Ermelo te behouden door het opruimen van zwerfafval.

 

Ontstaan van ErmeloSchoon

Het begon met “KeepItCleanDay” in 2008, een initiatief georganiseerd door burgers om wereldwijd zwerfafval op te ruimen. Als ErmeloSchoon zetten we vanaf 2012 deze traditie voort door het organiseren van opruiminitiatieven en educatie om zwerfafval in onze omgeving tegen te gaan. Waarom doen we dit? Dit filmpje laat het zien! 

Ook u kunt elke dag helpen en inspireren! 

 

              

 


ErmeloSchoon 2023

Schoon Ermelo

In navolging van de jaarlijkse wereld ‘Cleanupday’ heeft de werkgroep ErmeloSchoon van het NMP op 15 september deze zwerfvuil opruimdag georganiseerd met de Ermelose scholen.
Fijn was te constateren dat er minder zwerfafval lag als gevolg van statiegeld op flesjes en blikjes, maar zeker ook door de kinderen die de afgelopen ruim 10 jaar aan deze actie hebben meegedaan.
Zij hebben ervaren dat het niet kan dat je snoeppapiertjes, blikjes enzovoort zomaar van je afwerpt.
Ook dit jaar lag er niet zoveel als enkele jaren geleden maar toch nog teveel, vooral sigaretten verpakkingen en peuken waarvan de filters plastic bevatten die in het milieu en uiteindelijk ook in de voedselketen terechtkomen.
De Augustinusschool, de Goede Herderschool en de Prins Alexanderschool hebben vol enthousiasme de straten en plantsoenen weer schoongemaakt.

 Thema 2023:  ‘Blik op de weg’

In 2023 is er nu ook statiegeld op blik gekomen. Dat scheelt enorm veel zwerfafval, desondanks blijft er toch nog altijd zwerfafval op straat en in de natuur liggen dat toch opgeruimd moet worden.
Het statiegeld op blikjes en plastic flesjes kan ook voor goede doelen worden gebruikt. Maak bijvoorbeeld je eigen “DoneerRing”, om of aan een afvalbak in de buurt of op het terrein van je school of sportclub. Zodat mensen die een extra centje kunnen gebruiken, de flesjes en blikjes in kunnen inleveren.

Voorbeelden van een DoneerRinghouder:


 


Door ook de jonge mensen zelf zwerfafval te laten rapen is de bewustwording veel effectiever dan door een advertentie in de krant. Neem dus geen in plastic verpakte snoepjes mee in de natuur of voor onderweg naar school! Ook per ongeluk kun je een wikkel verliezen..

Meer weten over afvalbestrijding:  De Plastic Soup Surfer.

Wilt u met uw school ook meedoen?
 
U kunt zich aanmelden via info@nmpermelo.nl

 

 

 

     

 Ermelo Schoon organisatie team:

Marian Volgenant
Bernadette Vrijling
Arjen van de Nadort