Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

           

   


 

ErmeloSchoon - Keep It Clean day

ERMELO SCHOON wat is dat?

                   Kort gezegd; een initiatief om de schoonheid van Ermelo te behouden door het opruimen van zwerfafval.

 

Ontstaan van ErmeloSchoon

Het begon met “KeepItCleanDay” in 2008, een initiatief georganiseerd door burgers om wereldwijd zwerfafval op te ruimen. Als ErmeloSchoon zetten we vanaf 2012 deze traditie voort door het organiseren van opruiminitiatieven en educatie om zwerfafval in onze omgeving tegen te gaan. Waarom doen we dit? Dit filmpje laat het zien! 

Ook u kunt elke dag helpen en inspireren! 

                                                    

Mooi Schoon Ermelo!


Ook dit jaar was de actie weer een succes, het weer werkte mee. Bijna 300 leerlingen van 7 scholen deden vrijdag 17 september mee om zwerfafval van straten en uit plantsoenen op te ruimen.

De oogst was weer erg divers, uiteraard de nodige mondkapjes en diverse blikjes, snoep- en snackwikkels.
Maar ook een pan, een schroevendraaier en een volle vuilniszak huishoudafval!

Opvallend was wel dat er minder plastic drankflesjes werden gevonden, maar ondanks het statiegeld op deze flesjes zijn er toch nog een paar geraapt.

De curieuze dingen werden door de kinderen als ‘buit’ naar school gebracht om te tonen aan wie het maar zien wilde.

De Julianaschool deed dit jaar voor het eerst mee en de leerlingen deden enthousiast hun best en haalden zakken vol zwerfafval op. Ook de begeleiders zijn te spreken over deze activiteit, zij willen volgend jaar weer mee doen.


     

Ermelo's WeekbladNog altijd is het noodzakelijk dat vrijwilligers helpen om zwerfafval op te ruimen. Sinds 1 juli 2021 wordt nu ook op kleine plastic flesjes statiegeld geheven, allemaal om het achteloos of bewust weggooien van lege flesjes op straat of in de natuur tegen te gaan. Hopelijk zal dit helpen de zwerfafvalberg te verkleinen. Zie ook het verhaal van Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer

Hoe moeizaam het gaat met het terugdringen van zwerfafval laat zich ook zien in het feit dat pas per 1 januari 2023 statiegeld wordt geheven op blikjes. Landelijk is er ook een actie gaande om plastic snoepverpakking te vervangen door afbreekbare producten zoals papier. De bekende Mars fabriek, die zeer veel snoepwaren zoals Mars, Snickers, Bounty, M&M,Twix, Milky Way, Balisto, Maltesers en Celebration produceert, wil nog niet meewerken aan plasticloze verpakkingen. Daarom sluit Ermelo Schoon zich aan bij deze actie.

Door ook jonge mensen zelf zwerfafval te laten rapen is de bewustwording veel effectiever dan door een advertentie in de krant. Neem dus geen in plastic verpakte snoepjes mee in de natuur of voor onderweg naar school! Ook per ongeluk kun je een wikkel verliezen.foto: Francisca Meijsser


         

 Ermelo Schoon organisatie team:

Marian Volgenant
Bernadette Vrijling
Arjen van de Nadort