Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

           

   


 

ErmeloSchoon - Keep It Clean day

ERMELO SCHOON wat is dat?

                   Kort gezegd; een initiatief om de schoonheid van Ermelo te behouden door het opruimen van zwerfafval.

 

Ontstaan van ErmeloSchoon

Het begon met “KeepItCleanDay” in 2008, een initiatief georganiseerd door burgers om wereldwijd zwerfafval op te ruimen. Als ErmeloSchoon zetten we vanaf 2012 deze traditie voort door het organiseren van opruiminitiatieven en educatie om zwerfafval in onze omgeving tegen te gaan. Waarom doen we dit? Dit filmpje laat het zien! 

Ook u kunt elke dag helpen en inspireren! 

 

         

 

Ermelo is weer schoon!
 

                                                                             
16 september heeft de werkgroep van ErmeloSchoon voor de tiende keer de opruim-actie georganiseerd.
Acht Ermelose scholen deden mee en gingen met ruim 300 leerlingen vol enthousiasme zwerfvuil oprapen in de straten en plantsoenen van Ermelo.

10 jaar geleden waren de vuilniszakken dik gevuld en moesten kinderen vaak een nieuwe halen om nog meer rommel te rapen. Vandaag zijn de zakken veel minder gevuld. Het bewijst dat door de kinderen in een les erop te wijzen en vooral door deze activiteit te laten ervaren dat ons leefgebied een vuilnisbelt wordt als we niet consequent ons afval deponeren waar het hoort. Via de kinderen leert ook de oudere generatie geen afval op straat of in de natuur achter te laten.

Dit jaar vonden we veel minder mondkapjes en ook slechts enkele plastic drinkflesjes. Statiegeld helpt!  Het dringt een beetje door dat het plastic uiteindelijk in de voedselketen terecht komt en dat de mensheid zichzelf aan het vergiftigen is. Wel vinden we nog veel sigarettenpakjes, zelfs hele sigaretten, peuken en filters (is ook plastic). Zo vervuilt de roker ook de lucht en de straat. Blikjes zijn ook nog veel geraapt, gelukkig wordt per 1 januari 2023 ook hierop statiegeld geheven.
 
Voorlopig heeft Ermelo dankzij onze schoolkinderen weer een schone leefomgeving.

De meelopende actie "Kijk uit je doppen” ten gunste van de KNGF geleidehonden heeft ook al een aardig resultaat, zie foto.

                                                                     

 

                                                          Thema 2022:  ‘Kijk uit je doppen voor doppen’

Wist je dat plastic doppen geld waard zijn? Althans, wel voor KNGF Geleidehonden. Per kilo doppen ontvangen zij een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots (Kringloopwinkel De Zaak van Ermelo, Herderlaan 12 of St. Materra, Mevr. Mariëlle van Ramshorst,  Hanengewei 67 in Ermelo).
U helpt de inzamelpunten een handje door de doppen zo veel mogelijk schoon, droog en zonder kartonnetjes, stickers en droogkorrels aan te leveren.

Je steunt niet alleen de opleiding van geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro’s opgeleverd.

                                                                                        Zie verder hier

  

      

 Ermelo Schoon organisatie team:

Marian Volgenant
Bernadette Vrijling
Arjen van de Nadort