Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

           

   


 

ErmeloSchoon - Keep It Clean day

ERMELO SCHOON wat is dat?

                   Kort gezegd; een initiatief om de schoonheid van Ermelo te behouden door het opruimen van zwerfafval.

 

Ontstaan van ErmeloSchoon

Het begon met “KeepItCleanDay” in 2008, een initiatief georganiseerd door burgers om wereldwijd zwerfafval op te ruimen. Als ErmeloSchoon zetten we vanaf 2012 deze traditie voort door het organiseren van opruiminitiatieven en educatie om zwerfafval in onze omgeving tegen te gaan. Waarom doen we dit? Dit filmpje laat het zien! 

Ook u kunt elke dag helpen en inspireren! 

                                                    

Mooi Schoon Ermelo!

 

2022 is het 10e jaar dat het NMP de actie ‘ErmeloSchoon’ met de leerlingen van de Ermelose basisscholen organiseert. Dit jaar is het op vrijdag 16 september.
Zoals inmiddels bewezen zijn vele scholen enthousiaste deelnemers aan deze zinvolle zwerfafval opruimdag actie! En ook dit jaar hebben wij een Thema.


                                                          Thema 2022:  ‘Kijk uit je doppen voor doppen’

Wist je dat plastic doppen geld waard zijn? Althans, wel voor KNGF Geleidehonden. Per kilo doppen ontvangen zij een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots (Kringloopwinkel De Zaak van Ermelo, Herderlaan 12 of St. Materra, Mevr. Mariëlle van Ramshorst,  Hanengewei 67 in Ermelo).
U helpt de inzamelpunten een handje door de doppen zo veel mogelijk schoon, droog en zonder kartonnetjes, stickers en droogkorrels aan te leveren.

Je steunt niet alleen de opleiding van geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro’s opgeleverd. De opbrengst tot nu (juni) in 2022 is € 5.223

                                                                                        Zie verder hier


       Nog altijd is het noodzakelijk dat vrijwilligers helpen om zwerfafval op te ruimen. Sinds 1 juli 2021 wordt nu ook op kleine plastic flesjes statiegeld geheven, allemaal om het achteloos of bewust weggooien van lege flesjes op straat of in de natuur tegen te gaan. Zie ook het verhaal van Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer

Nu er statiegeld geheven wordt op plastic drinkflesjes is goed zichtbaar dat deze 70% minder langs de weg en in de bosjes worden teruggevonden. Blikjes, snoepwikkels, mondkapjes etc. nog altijd te veel.
Gelukkig wordt per 1 januari 2023 ook op de drinkblikjes statiegeld geheven en zal dat volgend jaar hopelijk merkbaar zijn. Of we dan met de actie kunnen stoppen moet daarna nog blijken, gezien het feit dat er naast de afvalcontainers in de wijken nog altijd afval wordt gedumpt door mensen die dat makkelijker vinden dan te brengen waar het hoort.

Door ook jonge mensen zelf zwerfafval te laten rapen is de bewustwording veel effectiever dan door een advertentie in de krant. Neem dus geen in plastic verpakte snoepjes mee in de natuur of voor onderweg naar school! Ook per ongeluk kun je een wikkel verliezen.foto: Francisca Meijsser


         

 Ermelo Schoon organisatie team:

Marian Volgenant
Bernadette Vrijling
Arjen van de Nadort