Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 terug overzicht             

Geschiedenisproject 'Ermelo 1940-1945: gebeurtenissen en geheimen'

 

 In de bossen van Ermelo rond de buurtschap Drie zijn twee oorlogsmonumenten terug te vinden die herinneren aan de periode 1940 - 1945: het 'paaltje van Jannes' en een in 2008 opnieuw zichtbaar gemaakt onderduikershol.

Zoals overal in Nederland heeft zich ook in Ermelo veel afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De laatste jaren kwamen er steeds meer verhalen los van Ooggetuigen: ouderen die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Waar voorheen velen vooral zwegen, vertelden steeds meer mensen hun verhaal. Met voor ogen het belang, dat ook de huidige en toekomstige generaties moeten weten hoe het is om een oorlog mee te maken. Ook in het licht van de huidige oorlog in Oekraïne: hoe een oorlog levens en gemeenschappen ontwricht en kapotmaakt. Dat er geen heldendom en glorie schuilt in agressie en vijandschap, maar een oorlog alleen verliezers kent.
Wat een cliché.
En wat een waarheid.

Het belang van educatie met betrekking tot dit onderwerp bracht Stichting NMP ertoe, om voor de Ermelose basisscholen het project 'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen' op te zetten, nadat in 2008 het lang onbekend gebleven onderduikhol in de bossen bij Drie zichtbaar was gemaakt. Het project 'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen' wil de leerlingen in contact brengen met gebeurtenissen en mensen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog op lokaal niveau: Ermelo en omgeving staan centraal.

Het project omvat een:


         •      Leskoffer met:
                 - lesmap met handleiding, lessuggesties en kopieerbladen;
                 - DVD 'Ondergrondse geheimen rond Drie';
                 - boekje 'Oorlog in Ermelo';
                 - aanvullende materialen.
         •      Digitaal lesaanbod met o.a.
                -documentatie materiaal
                -werkopdrachten
                -foto’s van het Onderduikhol op Drie
                -Vaderlandse liederen
                -DVD 'Ondergrondse geheimen rond Drie'
         •     Les op Locatie (maart – april, in overleg)

Kosten voor dit project: 40,- euro.
Nadere informatie en reservering: (0341) 55 71 09 of info@nmpermelo.nl 


  

zie ook hier...                    en hier....                    en hier.