Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

terug            

2 februari 2011                                                             bezoek milieuwerkgroep Calluna

 

Woensdag 2 februari bracht de Milieuwerkgroep van het NMP een bezoek aan het Groenste zwembad van Nederland, Calluna in Ermelo.
In zijn inleiding gaf manager Piet de Zwarte van Calluna aan wat zij de afgelopen 25 jaar allemaal hadden gedaan om het energieverbruik te beperken. Calluna is zeker geen ééndagsvlieg, maar constant met energiebesparing bezig.
Het begon allemaal vanuit de gedachte van kosten besparen. Door geluidsschakeling branden de lampen in de sporthal en de kleedkamers niet meer 14 uur per dag, maar alleen wanneer er mensen zijn. Ook werd de boilertemperatuur teruggezet van 80 naar 70 graden. Mede door een goede communicatie en motivatie van de medewerkers was het energieverbruik na 2 jaar al in totaal 22 % lager. Dat stimuleert om verder te gaan.
Zo zijn in de loop van de jaren betere lampen geplaatst, zonnecollectoren geplaatst en zijn nieuwe schakelkasten toegepast, waardoor gezien kon worden wat er gebeurde en waar het bijgestuurd kon worden. Zo is nog eens 40 % op gas, elektriciteit en water bespaard. Als alle inwoners van Ermelo zoveel zouden besparen, dan kan Ermelo ook de Groenste gemeente van Nederland worden.
Wist u dat maar liefst 1500 inwoners van Ermelo Groene stroom krijgen van Calluna. In 2005 is een Bio Energiecentrale gebouwd. Dit is een grote scheepsmotor die op afvalvet (dierlijk vet) loopt. Het vet wordt verwarmd tot het olie is geworden en daar loopt de motor op. De motor drijft een generator aan die stroom maakt dat gedeeltelijk zelf wordt gebruikt, maar voor het grootste gedeelte teruggeleverd wordt aan het openbare stroomnet als Groene Stroom. Het grote voordeel van dit systeem is dat de restwarmte niet verloren gaat zoals bij een grote elektriciteitscentrale, maar dat dit gebruikt wordt voor het opwarmen van het zwembad. Zo heb je een heel hoog rendement.
Deze interessante excursie sloot Piet de Zwarte af met de wens dat in 2011 een Duurzame Energie Cooperatie Ermelo opgericht zou moeten worden. Hierdoor kan Groene Stroom direct aan de inwoners van Ermelo geleverd worden tegen een concurrerend tarief en steken niet de grote jongens alle winst in de zak. Dit idee is direct door de Milieuwerkgroep opgepakt om de mogelijkheden te onderzoeken.