Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

Bewust met energie - Verlichting

Vanaf september 2016 mogen er gelukkig geen gloeilampen meer verkocht worden. De beste vervanger is de LED lamp, maar wanneer u tevreden bent met uw spaarlamp, dan kan die ook nog jaren mee. Het grootste voordeel van LED lampen is dat die tot 10 keer minder stroom gebruiken dan gloeilampen. Ook gaan ze 10 tot 50 keer langer mee, waardoor u ze nauwelijks hoeft te vervangen. De belangrijkste nadelen zijn ondertussen opgelost. De lichtkleur is niet alleen blauw-wit, maar er zijn ruime keuzes in warmwit licht voor een gezellige sfeer. Ook zijn er lampen waar de gloeidraad nagebootst wordt voor een nog sfeervollere verlichting.
Omdat de LED lamp veel langer mee gaat is de LED lamp zelfs in aanschaf goedkoper dan 10 tot 50 gloeilampen. De energiebesparing is dan allemaal winst voor het milieu en zelfs voor uw portemonnee.
De meeste winst haalt u door minder lampen aan te doen en zeker door de lampen bij het verlaten van een kamer uit te doen.
In onze folder “Energiezuinige verlichting” staat nog wat meer informatie.