Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

Buitenverlichting met bewegingsmelder


Soms zie je een zee van licht om huizen, soms branden buitenlampen zelfs overdag. Dat is verspilling van heel veel energie. Dat lampen overdag niet moeten branden is duidelijk. Maar ook 's avonds kun je buitenlampen beter met een bewegingsmelder aansturen. Dit werkt heel eenvoudig doordat de lamp pas aan gaat als er iemand aan komt. Na enkele minuten schakelt de lamp vanzelf weer uit. Zo heb je licht wanneer je het nodig hebt en bespaar je veel energie in de overige tijd. De bewegingsmelder zit vaak in de armatuur ingebouwd. Ondertussen zijn er ook sensorfittingen en zelfs “gewone” LED lampen met bewegingsmelder (bijv. verlichtingkopen.nl). Dan hoef je alleen de lamp te vervangen, heel eenvoudig.
Bewegingsmelders werken inbraakpreventief, zelfs beter dan wanneer je de hele nacht de buitenlamp aan laat. Dit komt omdat inbrekers dan opeens in het felle licht staan en hun duistere ogen verblind worden. Ook valt het de toevallige voorbijganger op dat opeens de verlichting aan gaat.


In onze folder “Energiezuinige verlichting” staat nog wat meer informatie.