Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

                                                                                     Vloerisolatie

We willen allemaal energie besparen. Het belangrijkste is een goede isolatie. In dit artikel besteden we aandacht aan vloerisolatie.

Het voordeel van vloerisolatie is de besparing op de stookkosten van 10 à 15 %. Ook wordt het binnenklimaat aangenamer, doordat de vloertemperatuur omhoog gaat. Zeker voor mensen die wel eens last hebben van koude voeten is vloerisolatie aangenaam.
Een houten vloer vraagt een andere aanpak dan een betonvloer. Een vochtige kruipruimte vraagt nog eens extra aandacht.
De kruipruimte moet minimaal 35 cm hoog zijn om de isolatiematerialen aan te kunnen brengen.
Wanneer we de bodem van de kruipruimte met een folie afsluiten hebben we het vochtprobleem eenvoudig opgelost. Het vocht stijgt niet meer op tegen de isolatie.
Het isolatiemateriaal moet een R-waarde (isolatiewaarde) hebben van 3,5 of hoger.
Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden. Voorbeelden zijn: isolatiefolie, steenwol, glaswol en piepschuim,.
Belangrijk is dat de isolatiematerialen goed aansluiten op de buitenmuren (fundering) in de kruipruimte en dat de naden goed afgeplakt zijn .
Ook moet gekeken worden of de ventilatieroosters niet afgesloten worden door het isolatiemateriaal, want dat geeft later vochtproblemen onder de vloer.

Er wordt maximaal 500,- euro subsidie gegeven op het aanbrengen van vloerisolatie.


De adviseurs van het NMP (Natuur- en MilieuPlatform) kunnen u adviseren om een juiste keus te maken. Neemt u contact op via info@nmpermelo.nl