Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

        

 

 


 


Regen, maar toch zonopbrengst.

Afgelopen zaterdag (10 mei) leek Solardays in Ermelo met de regen in het water te vallen, maar niets was minder waar. Enkele tientallen geïnteresseerde Ermeloërs kwamen naar de stand van het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP) in het centrum van het dorp. Daar was een aanhanger met zonnepanelen en een zonnecollector opgesteld en een kraam met folders over zonne-energie en duurzaamheid. Op de kraam was op een computer te zien dat de opbrengst van zonnepanelen, ook tijdens een regenachtige dag als zaterdag, toch nog ruim 10 % van de maximum opbrengst tijdens een heel zonnige dag is.

In het kader van de landelijke actie voor zonne-energie, Solardays, had het NMP dit jaar een stand in het centrum van het dorp ingericht. Aan de hand van de praktische opstelling van de zonnepanelen konden zij een goed verhaal houden over hoe zonnepanelen werken. Opvallend was dat slechts weinigen gericht naar ons toe kwamen omdat ze het persbericht gelezen hadden. De meeste mensen die we spraken waren winkelende passanten, maar wel héél geïnteresseerd! Ook enkele raadsleden kwamen belangstellend kijken naar de stand van het NMP. Eén belangstellende wist dat hij 12000 kwh per jaar verbruikte en dat dat wel erg veel is en hij wist ook waar het door kwam. Weet u eigenlijk hoeveel energie u zelf verbruikt per jaar? Die persoon wist ook dat je zelf veel energie op kunt wekken, maar ook dat hij eigenlijk nog beter moet kijken of hij eerst niet meer kan besparen. De mensen hebben vaak een zetje nodig om tot actie over te gaan. Dat wordt nu mede door het NMP wel heel gemakkelijk gemaakt. In de eerste plaats krijgt u nu maar liefst 70% korting op zonnepanelen. Dat zijn ze namelijk in de afgelopen 10 jaar goedkoper geworden. U betaalt nu slechts 2 euro per Wp. Subsidies zijn dan ook niet meer nodig. Ten tweede is één van onze vrijwilligers bereid u te helpen bij keuzes maken wat voor u het beste is en offertes voor u te vergelijken (zie hier).

Buitenlandse adviezen
Het NMP heeft niet alleen Ermeloërs geadviseerd deze dag, maar er kwam ook iemand uit Tanzania, die in het Engels geadviseerd kon worden. Zelfs iemand uit Polen kon in zijn eigen taal geadviseerd worden. Daar valt je mond van open hè? In Duitsland staan al veel schuren met zonnepanelen en zelfs complete weilanden vol. maar Nederland volgt nu toch ook. In 2012 is er een enorme uitbreiding van zonnepanelen geweest en het afgelopen jaar zijn net zoveel zonnepanelen geplaatst als in de 20 jaar daarvoor. Ook verwachten we in 2014 dat er weer heel veel zonnepanelen bijgeplaatst gaan worden.

Hebt u de Solardays van het NMP gemist, dan kunt u altijd nog een afspraak maken met één van de vrijwilligers van het NMP die bereid zijn om u nader te informeren. Maakt u daar gerust gebruik van.