Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

Gevoelstemperatuur is anders

 

We gaan altijd uit van de temperatuur van de lucht, maar vaak is dat niet reƫel. Zo voelen wij het op een regenachtige zomerdag met 18 graden buitentemperatuur kil, terwijl we het op een heldere winterse dag heerlijk vinden, ook al vriest het enkele graden.

De werkelijke temperatuur die wij ervaren heet gevoelstemperatuur. Dit is de luchttemperatuur plus heel veel factoren erbij. Een heel belangrijke factor is de wind. Wanneer het stevig waait, dan ervaren we dat de temperatuur wel 5 graden lager is dan de luchttemperatuur aangeeft. Blaast u maar eens op de rug van uw hand. Dan blaast u warme lucht uit en toch voelt dat kil. Door de wind wordt het isolerende luchtlaagje dat we om ons heen hebben weg geblazen. Aangezien onze lichaamstemperatuur 37 graden is, voelt het zonder isolatielaagje direct kil.

Zo heeft ook de straling van de zon een grote invloed op de gevoelstemperatuur. In de zon voelt het snel 5 graden warmer dan wanneer er een wolk voor de zon schuift, terwijl de luchttemperatuur hetzelfde is. Lucht neemt de zonnestraling niet snel op, onze huid wel.

Een andere belangrijke factor is de luchtvochtigheid. Hier werkt de gevoelstemperatuur twee kanten op. Wanneer het in de winter vochtig is, dan is het veel kouder dan de luchttemperatuur, het is dan waterkoud. Op een warme zomerse dag vinden we het bij een lage luchtvochtigheid nog aangenaam warm, terwijl bij dezelfde temperatuur het vervelend broeierig warm wordt wanneer de luchtvochtigheid toeneemt op het naderen van een onweersbui.

Zo heeft zelfs de inrichting van ons huis invloed op de gevoelstemperatuur. Zo ervaren we strak en koele kleuren heel anders dan landelijk met warme kleuren.

Wat kunnen we met de gevoelstemperatuur in huis. Maak het in de eerste plaats sfeervol, gezellig, met warme kleuren. Zorg ook voor een goede ventilatie, zodat het niet te vochtig is in huis. De zon schijnt ook in huis. Maak daar gebruik van door de kamer aan de zuidkant van het huis te plaatsen en de keuken juist aan de noordkant. Vloer- of wandverwarming geeft geen luchtbeweging in tegenstelling tot radiatoren en convectoren. Vloerverwarming is ideaal voor de verwarming,  

In dit comfortdiagram van Franger wordt aangegeven dat de temperatuur tijdens licht huishoudelijk werk 3 graden lager kan dan wanneer je stil zit voor een behaaglijk gevoel. Als de lucht in de kamer wat in beweging is, voelt het snel 3 graden kouder aan dan de luchttemperatuur.