Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

   

 


                                                                                            

                                                                             Hoe van het gas af?

De gaskraan in Groningen gaat dicht, niet alleen vanwege de aardbevingen, maar met name om de Klimaatverandering tegen te gaan. Een goede zaak, maar wat komt er bij kijken?

Energiedriehoek

Als we de Energiedriehoek bekijken, dan is het advies om eerst energie te besparen, daarna zelf energie opwekken en dan nog groene energie inkopen. In de praktijk wordt vaak net andersom gewerkt, eerst groene energie inkopen, dan zonnepanelen leggen en dan pas isoleren. Maar alle energie die je kunt besparen, hoeft niet meer opgewekt te worden en dan kun je na isolatie een kleinere, goedkopere warmtebron installeren.

Naoorlogse woningen

Nieuwbouwwoningen kunnen eenvoudig van het gas af, doordat ze goed geïsoleerd zijn. Na de tweede wereldoorlog zijn heel veel huizen gebouwd. De huizen die tot 1980 gebouwd zijn, hebben wel een spouwmuur en ondertussen vaak dubbel glas in de woonkamer, maar zijn voor de rest nog veelal matig tot slecht geïsoleerd.

Voor een goede isolatie moeten zowel de vloer, de spouwmuur, het dak als de ramen geïsoleerd worden.

 

Isolatiewaarde Rc

Huidige stand

Minimaal gewenst

Optimaal

vloer

0,5

3,5

3,5

spouwmuur

0,5

2

5

dak

0,5

3,5

6

Glas woonkamer

0,4

0,9

1,5

Glas slaapkamers

0,2

0,4

1

Ventilatie

Natuurlijk

Mechanisch

WarmteTerugWinning

 

Isolatiematerialen

Bij naisolatie van woningen wordt vaak voor Thermokussens gekozen als vloerisolatie. Voor het vullen van de spouw worden vaak Polystyreenkorrels gebruikt en voor het isoleren van het dak dakplaten. Bij het isoleren van het dak is dampremmende folie heel belangrijk.

Ventilatie

Door het isoleren maak je de kieren voor de ventilatie dicht. Prima, want dit zijn tochtgaten die veel warmte laten vervliegen. Maar je moet wel ventileren. We komen regelmatig tegen dat er schimmel in huis is, omdat er onvoldoende geventileerd wordt. De toilet en badkamer hebben meestal een openstaand raam of een ventilator. Op slaapkamers staan veelal de ramen of ventilatieroosters continue open. Dat is vaak al voldoende ventilatie. In de woonkamer is extra ventilatie nodig gedurende de gehele dag. Dat kan het beste met een ventilator met WTW (Warmte Terug Winning) achter de radiator. Deze ventilator haalt met een buis door de muur de verse lucht van buiten. Die verse lucht wordt voorverwarmd door de warme lucht uit de kamer in een warmtewisselaar. De warme lucht wordt dan afgekoeld tot 5 graden en de verse lucht wordt opgewarmd tot 17 graden voordat het de woonkamer binnen komt. Een heel goed systeem dat automatisch harder draait wanneer er meer mensen in de kamer zijn. Ventilatieroosters, –buizen en –filters moeten ook af en toe onderhouden worden.


CV vervangen

De CV heeft de afgelopen jaren prima voldaan, maar er zijn nieuwe alternatieven in de vorm van warmtepompen. De warmtepomp haalt de meeste energie uit de lucht of het grondwater en maar 25% hoeft aangevoerd te worden. Zo bespaar je maar liefst 75 % op je energie! Wie wil dat niet? Daarnaast wordt door de gemeente ook gekeken naar alternatieven als een warmtenet en biogas of waterstofgas.

Meer info:

Kijk op www.milieucentraal.nl of www.nmpermelo.nl of vraag nader Duurzaamheidsadvies via info@nmpermelo.nl