Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

 

Afvalscheiding, compost en verspilling...Gratis compost als bedankje voor het apart inleveren van Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT). Leuke attentie van de gemeente Ermelo! Net als vorige jaar. Dat wordt gelukkig weer een traditie.
Het berichtje op de gemeentepagina (Ermelo's Weekblad, 11 maart 2015) geeft interessante bijzonderheden. Eerst de tekst. Daarin wordt gemeld dat er jaarlijks per inwoner gemiddeld 60 kilo GFT in de grijze bak voor het restafval zit. Van die 60 kilo per persoon komt dus geen biogas, geen compost, maar wel vervuilde restafval waardoor het scheiden van herbruikbare grondstoffen beperkt wordt. GFT hoort echt in de groene bak, dus ook het keukenafval. Als het teveel werk zou zijn om telkens van de keuken naar de groene bak te lopen, gebruik dan een (plastic) bakje in de keuken als tussenstation en leeg dat als het vol is (misschien 's zomers wat vaker als het zou gaan ruiken). Bang dat de groene bak gaat stinken? Doe een krantje onderin en/of zet de deksel op een kiertje (met een dennenappel bijv.). Kleine moeite voor een goed resultaat.
Het plaatje bij de tekst stemt niet zo gelukkig. Het heeft er alle schijn van dat de vriendelijke dame goed voedsel weggooit! Het gave groen van de prei is volwaardige groente. Was het groen, snijd het fijn en doe het als eerste in de pan en daarna het gewassen en gesneden witte deel van de prei er bovenop, met een scheutje water. Het groen heeft een iets langere kooktijd nodig dan het wit en dat wordt op deze manier vanzelf bereikt.
Het tweede dat opvalt is dat de bak zwart is (met een groene deksel). In Ermelo is de GFT-bak groen, net als de deksel. Kennelijk is de foto niet in Ermelo gemaakt..
Laat u niet in de war brengen: eetbaar voedsel is geen GFT-afval en GFT-afval behoort niet in de Ermelose zwarte bak!


Otto Volgenant

16 maart 2015