Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

terug          

 

 


 

    

 Vier het met ons mee: een kwart eeuw aandacht voor een natuurlijke omgeving

Na de instemming met het wereldwijde klimaatakkoord in Parijs kunnen we ons verheugen op nog een mooie mijlpaal: in 2016 bestaat het Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo 25 jaar!  Als eerste jubileumactiviteit plantten wethouder Jan van Eijsden en Henk Bakker (Van Wijnen Bouwen) samen met NMP voorzitter Gert Schuurman op zaterdag 9 januari 2016 een tamme kastanje in de nieuwe energiezuinige wijk Groevenbeek-Noord, nabij de modelwoning Nelson Mandelahof 53. 

Historie

Het NMP Ermelo begon in 1991 met een kleine groep mensen die zich wilden inzetten voor een natuurrijker, milieuvriendelijker en groener Ermelo. Ontstaan uit de oproep van de oprichters van het eerste uur: Beate Steunebrink en Gert Schuurman die constateerden dat er best veel gebeurde door particulieren, verenigingen en de gemeente op het gebied van natuur- en milieueducatie, maar dat een duidelijke lijn ontbrak in al die losse initiatieven. Vanuit drie werkgroepen ging men aan de slag en terugkijkend kunnen we zien dat met heel veel inzet van diverse mensen er veel wensen uit die tijd zijn gerealiseerd, zoals composteeracties; milieuboxen voor klein chemisch afval; het opzetten van een kringloopcentrum; het scheiden van afval; wandel- en fietsrouteboekjes en natuur- en milieueducatie op scholen. Een van de doelen was het realiseren van een Natuur- en MilieuEducatief (NME) Centrum, van waaruit scholieren, de Ermelose burger en de toeristen gestimuleerd zouden worden om bewust(er) met hun leefomgeving om te gaan.
Het NMP nam in 1997 het initiatief tot het vieren van de Boomfeestdag en sindsdien schalt jaarlijks het boomfeestlied in Ermelo, gezongen door schoolkinderen die het meevieren, met het planten van bomen en het leren van wijze lessen over deze belangrijke zuurstofleveranciers. 
De gemeente Ermelo stelde geld en een contactambtenaar beschikbaar om natuureducatie een vaste plaats te geven in het dorp. In november 1998 opende het Natuur- en MilieuEducatief Centrum Ermelo aan de Burgemeester van Oordtstraat de deuren. Vanuit het centrum gaven vrijwilligers van het NMP hieraan inhoud en vorm door natuurlessen, excursies en cursussen aan kinderen en volwassenen. Medio 2010 ging het NME-Centrum op in de huidige locatie Het Pakhuis. Het NMP betrok in september 2012 een ruimte in De Witte Heide aan de Kerklaan en benut deze sindsdien als thuisbasis waaruit excursies plaatsvinden en themapresentaties en cursussen worden gegeven.

Andere jubileumactiviteiten

Op 11 maart recipieerde het NMP naar aanleiding van het 25 jarig bestaan in de Witte Heide.   foto's

jubileum-nieuwsbrief

Wildebloemenzaad op school

Fietstocht 25 jaar NMP

Wandeling 25 jaar NMP


 

nostalgisch plakboek