Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

 Warmtepomp

Dit jaar bestaat de werkgroep Duurzaamheid van het NMP (Natuur- en MilieuPlatform Ermelo) 10 jaar. Om dit jubileum te vieren organiseerde zij een inspirerende bijeenkomst met enkele sprekers op vrijdag 7 april j.l., Deze bijeenkomst werd bezocht door ruim 60 belangstellenden. De technische onderwerpen behandelen we de komende tijd, dit keer de inleiding van Johan Kosters, Van Veldhuizen energie, over de Warmtepomp.

De warmtepomp is één van de heel goede mogelijkheden om energie te besparen. De warmtepomp gebruikt niet alleen energie van het elektrisch net, maar haalt 70 tot 80 % van zijn energie uit de lucht of uit het grondwater. Gratis energie die voor iedereen bereikbaar is. Dit werkt als een koelkast; de buitenlucht of het grondwater wordt gekoeld met een koelmiddel. Het koelmiddel wordt dan warmer en daarna samengeperst, waardoor het ineens van 0 graden 40 graden wordt. Dat warme koelmiddel geeft haar warmte af aan de cv leidingen, waarna het koelmiddel weer geëxpandeerd (uitzetten) wordt. Door dat uitzetten krijg je een lage druk en een lage temperatuur en de cyclus begint weer van voren af aan.
Dit systeem van warmtepomp werkt het beste bij een lage cv temperatuur van ongeveer 35 graden, terwijl de CV ketel met een temperatuur van 60 graden werkt. Om het in huis dan toch warm te kunnen krijgen, heb je een groot verwarmingsoppervlak nodig. Het beste is vloerverwarming, eventueel zijn speciale convectoren toe te passen. Uiteraard moet het huis vrij goed geïsoleerd zijn, maar dat is logisch. Wanneer je dan nog zonnepanelen op het dak legt, dan ben je helemaal Energie-neutraal.
Warmtepompen werken het beste bij temperaturen boven 0 graden, maar ook bij vorst kunnen warmtepompen nog warmte uit die koude lucht halen. Het rendement wordt dan wel lager. Bij warmtepompen die warmte uit grondwater halen, wordt in de zomer het huis gekoeld en warmte aan de grond toegevoegd, zodat de watertemperatuur in de herfst wat hoger is dan normaal. Wanneer je het grondwater niet opwarmt in de zomer, dan zal na een aantal jaren het grondwater zoveel afgekoeld zijn, dat er onvoldoende warmte uitgehaald kan worden. 
De warmtepomp is met name geschikt voor de grotere woningen waar ook overdag gestookt wordt.
Het grootste nadeel van warmtepompen zijn de aanschafkosten.