Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

terug          

 

 

Vieze of toch schone stroom?

De werkgroep Duurzaamheid van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo heeft uitgezocht dat elektriciteitsleveranciers jaarlijks moeten aangeven hoeveel vervuilende stoffen zij uitstoten bij hun productie. Uit hun jaaroverzichten blijken grote verschillen. Zo produceert RWE (moedermaatschappij van Essent met vooral kolencentrales) veruit de meeste CO2 en Vattenfall (moedermaatschappij van NUON) veruit de meeste radioactiviteit. Daar tegenover zijn er maar liefst 8 elektriciteitsleveranciers die géén CO2 of radioactief afval uitstoten. Zij gebruiken wind, waterkracht, zon en biomassa om hun elektriciteit te produceren.

Vroeger gebruikten alle elektriciteitscentrales aardgas, stookolie en vooral kolen voor de productie. Dit gaf niet alleen dikke, vieze rookpluimen, maar ook veel CO2 uitstoot. Later kwam daar kernenergie bij met radioactiviteit als afval. En niet te vergeten de heel grote risico’s bij ongelukken, zoals in Tjernobil en afgelopen jaar in Japan. Dan wordt je weer eens met beide benen op de grond gezet. Duitsland sloot al zijn kerncentrales en vele zullen zelfs nooit meer open gaan, omdat de risico’s te groot zijn. De grote energieleveranciers willen in de komende jaren zelfs nog nieuwe kolen- en kernenergiecentrales bouwen, omdat ze nog nauwelijks hoeven te betalen voor hun afval. Dat betaalt de overheid en dus wij als belastingbetalers. De alternatieven bij het gebruik van wind, waterkracht, zon en biomassa worden nu volop toegepast, maar kunnen nog veel meer toegepast worden.

Schone stroom is vaak goedkoper dan Vieze.

Als we zelf iets willen doen tegen de milieuvervuiling van de elektriciteitscentrales, dan kunnen we het beste eerst besparen op ons eigen energieverbruik. Gebruik niet meer dan je nodig hebt. Hoeveel stroom verbruikt u? 3500 KWh per jaar is voor een gezin met 2 kinderen gemiddeld. Leen eventueel een kleine elektriciteitsmeter van Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo om te kijken welke apparaten bij u de meeste stroom vreten.
Bekende voorbeelden van energie besparen zijn: geen tv en computer op standby stand en geen licht aan in ruimtes waar u toch niet bent. Een héél andere mogelijkheid is om samen met buren of vrienden de komende EK-voetballen te gaan kijken. Dan heb je maar één tv nodig en het is nog gezellig ook.
Een tweede mogelijkheid tegen milieuvervuiling is kiezen voor "Groene Stroom". Groene stroom is stroom die geproduceerd wordt zonder afval (CO2 en radioactiviteit). Elke leverancier kan naast "Grijze (vuile) stroom" ook Groene stroom leveren. Bijna altijd is Groene stroom goedkoper dan het standaard tarief van onze regioleverancier NUON. De energieprijzen gaan per 1 juli fors stijgen, daarom is het juist nú een goed moment om over te stappen.

Een derde mogelijkheid is om zelf groene stroom te produceren. Door zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen kunt u uw eigen groene stroom produceren. Zonnepanelen zijn de afgelopen 10 jaar sterk in prijs gedaald van 6 naar 2 euro per Wp (eenheid voor stroomproductie). Voor 4000 euro heeft u een complete installatie waarmee u zelf al de helft van uw stroomverbruik kunt produceren (gemiddeld gezin verbruikt 3500 KWh).

In de folder "Zonne-energie" is meer informatie te lezen. Zelf energie produceren kan ook door lid te worden van een coöperatie waar u samen met vele anderen eigenaar bent van een windmolen. Zo ziet u dat er vele mogelijkheden zijn om Schone stroom te gebruiken voor een lage prijs.