Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

                                                                         Houtstook, minder overlast.

Onlangs verscheen het Kennisdocument Houtstook in Nederland. Hierin worden onderzoeksresultaten over het stoken van hout in open haarden, kachels, pelletkachels en professionele biomassa ketels op een rij gezet. In dit artikel proberen we ons te richten op de consumentenmarkt en daarvoor een korte samenvatting te maken. Voor het volledige kennisdocument verwijzen we naar www.RVO.nl .

Mogelijkheden om overlast tegen te gaan

1. Kies de juiste soort kachel. In het verleden zijn veel open haarden geplaatst, maar die hebben een laag rendement van maar 10%. Je hebt heel veel hout nodig om een klein beetje warmte te krijgen. Omdat je meer hout gebruikt krijg je meer vervuiling en daarnaast geeft een slechte verbranding nog extra schadelijke stoffen. Ook een normale houtkachel heeft maar een laag rendement van zo’n 50% en daardoor nog vrij veel vervuiling. Vuurkorven, fakkels en kaarsen zijn moeilijk te onderzoeken, maar hebben eveneens een slechte verbranding. Eigenlijk zouden de open haard, de normale houtkachel, de vuurkorf, de fakkel en de kaarsen niet meer moeten branden. Je mag je afvragen of je in de bebouwde kom sowieso nog wel hout moet willen stoken. Wil je toch hout stoken, kies dan voor een houtkachel met naverbranding en computergestuurde luchtaanvoer of een pelletkachel. Deze hebben een rendement van meer dan 75 %. Professionele biomassa kachels hebben naast een optimale verbranding ook nog rookgasreiniging.

2. Kies voor de juiste grootte van de kachel. De meeste kachels zijn te groot voor de kamer waar ze staan en worden dan gestuurd door de luchtinlaat te smoren. Dat geeft een slechte verbranding met extra overlast tot gevolg.

3. Kies een geïsoleerde schoorsteen. Dit geeft een betere afvoer van de rookgassen en geeft minder kans op schoorsteenbrand. Het advies is om uw schoorsteen minimaal één maal per jaar te laten vegen.

4. Maak het houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Het beste is de Zwitserse methode, onderin enkele grote stukken en dan kleinere stukken erop en bovenop het aanmaakblokje. Dan worden de vrijkomende gassen bij het verwarmen ook direct verbrand. Juist de opstartfase geeft een slechte verbranding, houd die daarom zo kort mogelijk.

5. Stook alleen droog en schoon hout. Dit brandt beter en geeft minder overlast.

6. Stook niet bij mistig of windstil weer. Dan wordt de rook niet verdreven en geeft dat extra overlast.

7. Zorg voor voldoende verse lucht in de kamer. De kachel haalt de zuurstof uit de kamer, dit moet aangevuld worden voor uw eigen gezondheid door de ventilatieopening in de kamer open te zetten.

8. Controleer regelmatig of u goed stookt. Kleurloze rook uit de schoorsteen wijst op een goede verbranding. De vlam in de kachel moet helder geel zijn.

9. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.


                                                              Geniet van uw houtkachel, maar voorkom overlast.